tiistai 4. maaliskuuta 2014

RAKKAUS VAI VELVOLLISUUS - Luku 7                      Elizabeth löysi Jamesin puutarhasta, mikä oli hämmästyttävää. Jamesilla oli erittäin kaunis puutarha, taitavan puutarhurinsa ansiosta, mutta James itse ei ollut koskaan osoittanut mitään mielenkiintoa omaa puutar­haansa kohtaan. Se oli olemassa ilmeisesti vain siksi, että James katsoi sen kuuluvan taloon. Elizabeth ei muista­nut aiemmin nähneensä Jamesin vain oleilevan siellä, osaksi siksikin, että tällä ei tuntunut kovin usein olevan aikaa moiseen ylellisyyteen, olla tekemättä mitään. Oli siksi outoa löytää tämä siellä makaamasta, tyynyihin tukeutu­neena sirojalkaisella penkillä, pyöritellen käsissään tyhjää lasia, katsellen taivaalle, jossa tähdet syttyivät yksi toi­sensa jälkeen. Hän ei ensin huomannut Elizabethin saapumista, joten Elizabeth sai hetken aikaa katsella häntä kauempaa ennen kuin teki läsnäolonsa tiettäväksi. Elizabeth ei muistanut nähneensä häntä aiemmin niin epämuo­dollisessa asussa; valkoiset housut ja paita, mustat saappaat ja hänen virkapukunsa sini-valkoinen takki, hän oli ilman hattua ja peruukkia, mustat hiukset hartioille valuen.
                      ”James?”
                      James käänsi päätään, eikä näyttänyt olevan yllättynyt hänet nähdessään.
                      ”Iltaa, Elizabeth”, hän sanoi ja pyysi tyttöä lähemmäs.
                      Elizabeth epäröi. Hän oli häpeissään omasta käytöksestään aiemmin samana aamuna, ymmärtäen jälkeenpäin, tultuaan Jamesin torjumaksi, miten järjetön hänen yrityksensä oli ollut. James oli ollut oikeassa; Jack ei ollut sen arvoinen. Mikäli kyse oli enää ollut edes Jackista. Elizabeth oli myöntänyt itselleen, että vähintäänkin yhtä paljon oli ollut kyse siitä, että hän oli tottunut saamaan tahtonsa lävitse, keinolla millä hyvänsä ja nyt se ei ollut onnistunutkaan Jamesin kanssa. Hän oli koko pitkän päivän kerännyt rohkeutta mennäkseen pyytämään anteeksi Jamesilta, jonka ystävyyttä hän ei halunnut menettää, ei tämän takia. Jack ei ollut senkään arvoinen, että hänen takiaan kannatti uhrata se kaikki, mitä Elizabethin ja Jamesin välillä oli. Iltapäivällä Elizabeth oli ollut jo vähällä läh­teä tapaamaan Jamesia, mutta poika, jonka hän oli lähettänyt linnoitukselle norkoilemaan, oli tuonut uutisia, jotka saivat hänet vielä lykkäämään lähtöään. Tai pikemminkin se, että mitään uutisia ei ollut.
                      ”Olen hirvittävän pahoillani”, Elizabeth sanoi ja liikahti lähemmäs. James ei noussut ylös, mikä häm­mensi Elizabethia entisestäänkin. James käyttäytyi aina suorastaan pelottavan täydellisesti.
                      ”Ei se mitään”, James sanoi. Elizabeth huomasi, että hänen otsassaan oli pahannäköinen ruhje, oikeastaan hänen koko otsansa oli tummankirjava ja siinä oli haava, ”Unohdetaan koko juttu.”
                      ”En tiedä, mikä minuun oikein meni…” Elizabeth yritti selittää. James vaiensi hänet väsyneellä käden­liikkeellä ja otti kainalostaan pullon, jota Elizabeth ei ollut huomannut äsken, ja kaatoi lasinsa puolilleen. Elizabeth ei muistanut koskaan nähneensä hänen juovan muuta kuin viiniä. Nyt näytti siltä kuin James olisi ollut hieman päissään. Se ainakin selittäisi tämän asun ja käytöksen.
                      ”Ei sillä ole väliä”, James sanoi ja vei lasin huulilleen, ”Sanoinhan jo. Olen unohtanut sen. Ei sinun tarvitse pyydellä anteeksi.”
                      ”Oletko sinä ihan kunnossa?” Elizabeth ei voinut olla kysymättä, sillä James ei tosiaankaan vaikutta­nut omalta itseltään. Toisaalta, se saattoi johtua konjakista, jota tämä joi.
                      ”En”, James vastasi lyhyesti, otti uuden kulauksen lasistaan ja alkoi taas tarkkailla tähtiä. Elizabeth istahti penkille hänen jalkopäähänsä.
                      ”Sinä et luovuttanut Jackia tänään?” Elizabeth sanoi heidän tuijoteltuaan taivaalle niskat kenossa pitkän aikaa puhumattomina. James katsoi häneen ja kohautti kulmakarvojaan.
                      ”Mistä sinä sen tiedät?” hän kysyi.
                      ”Minä olisin kuullut, jos olisit sen tehnyt”, Elizabeth sanoi, ”mutta Jack ei ole linnoituksen tyrmässä”, hän nosti katseensa ikkunaan, jonka tiesi olevan Jamesin vierashuoneen, ja näki, että huone oli pimeänä, ”Onko hän tuolla vielä?”
                      ”Ei.”
                      ”Eikö?” Elizabeth kysyi epävarmasti.
                      ”Ei, hän ei ole enää siellä.” James sanoi ärtyneesti.
                      ”Missä hän sitten on?”
                      ”En tiedä.”
                      ”Et tiedä?” Elizabeth katsoi häneen kasvoillaan epäuskoinen ilme. Miten niin James ei tiennyt? Mitä tämä oikein tarkoitti? James luki kysymyksen hänen kasvoiltaan ja sanoi:
                      ”Hän livahti tiehensä. Hän vain… katosi. Pääsi karkuun minulta. Häipyi. Liukeni.”
                      Elizabeth ajatteli Jamesin olevan enemmän humalassa kuin tämä päältäpäin näytti. Ainakin tämä puhui aivan tolkuttomia. Jack ei mitenkään olisi voinut päästä noin vain livahtamaan tiehensä ja hän sanoi sen Jamesille. Tämä naurahti ilottomasti ja joi lasinsa tyhjäksi.
                      ”Sinä päästit hänet menemään”, Elizabeth sanoi hitaasti, asian valjetessa hänelle. James suoras­taan pärskähti.
                      ”En todellakaan!” hän sanoi näyttäen loukkaantuneelta, ”Hän oli jotenkin päässyt irti kahleestaan ja oli kadonnut, kun menin hakemaan häntä toimittaakseni hänet kuvernöörin eteen. Hän ei yksinkertaisesti ollut siellä, Elizabeth.”
                      ”Minä en usko sinua, James.”
                      ”Ole sitten uskomatta”, James sanoi ja nosti katseensa takaisin tähtiin, ”Olen pahoillani, mutta sinun uskomisesi eivät juuri nyt liikuta minua. Minun urani on vaakalaudalla jos kukaan koskaan saa tietää tästä. Sparrow oli käsissäni ja hän pääsi minulta karkuun… jos minun päätäni aletaan vaatia vadille sen takia, olen mennyttä.”
                      Elizabeth ei osannut muuta kuin tuijottaa häntä tietämättä, pitäisikö hänen uskoa vai ei. Toisaalta, James oli ollut ehdoton kieltäytyessään päästämästä Jackia, eikä Elizabeth keksinyt mitään, mikä olisi voinut kääntää tämän pään.
                      ”Miten hän pääsi ulos?” hän kysyi sitten, ”Eikö Wilkins ollut vahdissa oven takana?”
                      ”Ikkunasta kai”, James sanoi tähdille, ”ja kyllä, sekä Wilkins että kersantti Raffet olivat käytävässä, eivätkä huomanneet tai kuulleet mitään. Se mies – Sparrow – on itse pääpiru.”
                      ”Mitä… mitä nyt tapahtuu?” Elizabeth kysyi varovasti. James hymähti.
                      ”Ei mitään, ei yhtään mitään, Elizabeth”, sanoi ja kaatoi itselleen jälleen konjakkia, ”minä juon itseni nyt humalaan tässä ja huomenna, kun olen taas oma itseni, minä jätän koko sotkun taakseni. Sitä ei koskaan edes tapahtunut. Sparrow ei ikinä ollut täällä, kukaan meistä ei ole nähnyt häntä emmekä me tämän jälkeen enää kos­kaan edes puhu hänestä. Wilkins ja Raffet vaikenevat, koska jos he eivät sitä tee, minä ilmoitan kuvernöörille, että he päästivät Sparrow’n pakenemaan. Enkä minä liioin halua kuulla sinulta koskaan – en todellakaan koskaan, Elizabeth – sanaakaan Jack Sparrow’sta. Olenko esittänyt asiani kyllin selvästi?”
                      ”Kyllä, James”, Elizabeth sanoi. Mitäpä muuta hän olisi voinut sanoa? Hän nousi ja jätti Jamesin yksin. James katsoi hänen peräänsä, nosti sitten katseensa jälleen tähtiin ja kohotti lasinsa.
                      ”Sinulle, Jack Sparrow”, hän sanoi ja joi.

Ei kommentteja: